tiistai 24. kesäkuuta 2014

2 c, tai jotakin sinne päin

Etsi verkosta jonkin työyhteisön sosiaalisen median käytön pelisäännöt:

Päädyinpä mielenkiintoiseen paikkaan, nimittäin puolustusvoimien sosiaalisen median ohjeisiin, koskien sotaharjoitusta nimeltä Pyörremyrsky (2011)... Tosin puolustusvoimien sivut olivat laitevian vuoksi pois käytöstä, enkä päässyt tarkemmin tutustumaan niihin. Linkin löysin sosiaalinenmedia.org Some-ohjeistuksia sivuilta.

Näin se tietenkin menee. Sosiaalinen media on joka paikassa, jopa poikien sotaharjoituksissa. Sieltä varmaan saa aika mukavia päivityksiä eri medioihin. Näihin ohjeisiin palaan myöhemmin.

25.6.2014 Puolustusvoimien sivut olivat palanneet sinne minne kuuluvatkin ja sain sieltä nuo Pyörremyrskyn sosiaalisen median ohjeet. 

 "Tieto- ja operaatioturvallisuus
Pyörremyrsky sosiaalisessa mediassa on myös mahdollisuus harjoitella operaatioturvallisuutta. Voit kertoa missä olit ja millaista oli, mutta et missä olet, minne menet ja mikä sotilaallinen tehtäväsi on.  Kaikki mikä harjoituksessa näkyy, ei välttämättä ole julkista tietoa. Jos et ole varma, kysy esimiehiltä.
Huolehdi omasta yksityisyyden suojastasi ja suojaa myös joukkueesi tietoturva ja yksityisyys. Opasta myös kotijoukkoja siihen, että he eivät paljasta tietojasi.
Paikkatiedon jakaminen on operaatioissa aina riski, joten säädä profiilisi kaikissa sosiaalisen median palveluissa siten, että paikkatietoa ei jaeta. Myös kameran tai kännykän GPS-laite voi paljastaa sijaintisi. Harjoittelemme operaatioturvallisuutta, jotta erityistilanteissa joukkueemme osaa suojautua."
Tämän lisäksi oli yksityiskohtaiset ohjeet FB:n, twitterin ja Youtubeen liittyen. 

Mutta nyt toimiviin ohjeisiin, tai ainakin toimiviin sivuihin. Tutustuin SAK:n henkilöstön sosiaalisen median pelisääntöihin. Ohjeet ovat heidän verkkosivuillaan kaiken kansan tutustuttavana joten ovat osa toiminnan läpinäkyvyyttä.

Pelisääntöjen viesti on selvä. Sosiaalisessa mediassa on hyvä olla, mutta työntekijä itse vastaa omasta digitaalisesta identiteetistään. Ohjeistus kannustaa työntekijöitä jakamaan omaa asiantuntemustaan ja käymään yhteiskunnallista keskustelua. Osallistuminen on suotavaa, mutta ei pakollista. Pelisäännöt on luotu yhdessä työntekijöiden kanssa, jolloin  niihin on kaikkien helppo sitoutua sekä nähdä ne mielekkääksi. Kannustaminen keskusteluun on täysin ymmärrettävää huomioiden SAK:n toiminta-ajatuksen.

Sosiaalisen median pelisääntöjen laatimisesta lopullisesta vastuussa on työantajataho. Säännöt on kuitenkin viisainta laatia käyttäjien kanssa yhdessä, näin saadaan toimivat säännöt joihin kaikkien on helppo sitoutua. Tietosuojan ja muun sos.median etiikan kannalta on erittäin tärkeää, että sääntöjä kaikki myös noudattavat.

SAK:n säännöissä oli vain neljä kohtaa, jotka kuitenkin mielestäni sisältää oleellisimman.

Sosiaalisen median ohjeistus SAK:n henkilöstölle

Sosiaalisen median pelisäännöt

  1. SAK:n työntekijöitä kannustetaan hyödyntämään sosiaalista mediaa osana työtään.
  2. Muuhun kuin työhön liittyvien palvelujen käyttö ei saa haitata työtehtävien suorittamista.
  3. Kun verkossa kommentoidaan työasioita, esiinnytään omalla nimellä ja keskustelukumppaneita kunnioittaen. Palvelualoilta tuttu ”asiakas on aina oikeassa” -periaate on hyvä pitää mielessä - päämäärättömään inttämiseen ei kannata lähteä.
  4. Sosiaaliseen mediaan osallistumisesta ja omasta verkkoidentiteetistään päättää jokainen työntekijä itse. Osallistuminen on suotavaa, mutta ei pakollista.  (SAK, 2010. Hakupäivä 24.6.2014. http://www.sak.fi/ajankohtaista/uutiset/sakn-henkilostolle-sosiaalisen-median-pelisaannot)
Lisäksi oli tarkennuksia esim. salasanoista sekä ohjelmien lataamisesta.

Jokseenkin tällaiset ohjeet minäkin laatisin ja niiden noudattamiseen siotutuisin.

Ja näin tietenkin toimin myös siviilielämässä. Hyödynnän, en anna haitata kotielämää (tai opiskelua...), en intä vaan keskustelen asiallisesti omalla nimelläni (tai ainakin melkein omallani), osallistun minulle mieluisten asioiden käsittelyyn ja huolehdin todella tarkasti omasta verkkoidentiteetistäni, (ainakin tämän kurssin jälkeen)





1 kommentti:

  1. Hyvin löydetty tuo "Pyörremyrsky", mukava lisä! Sosiaalinen media on todellakin läsnä mitä mielenkiintoisemmissa paikoissa. Mutta on äärimmäisen hyvä, että ohjeistukseen kiinnitetään huomiota. Mitä tapahtuisikaan, kun kesken salaisten harjoitusten paikalla pölähtäisi lauma teinityttöjä? Se mikä itseä hieman ihmetyttää on, ettei näistä pelisäännöistä puhuta. Siis että ei puhuta siitä, että sellaisia on tai pitäisi olla työyhteisöissä. Itse törmäsin niihin vasta tällä kurssillamme.

    VastaaPoista